De Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) is een Nederlandse wet die in werking is getreden op 1 januari 2016. Het doel van deze wet is het bevorderen van de kwaliteit van de zorg en het versterken van de positie van de cliënt binnen de gezondheidszorg.
Belangrijke aspecten van de Wkkgz zijn onder andere:
- Kwaliteit van zorg: Zorgaanbieders dienen te werken aan het leveren van goede kwaliteit van zorg. Ze moeten bijvoorbeeld een kwaliteitssysteem hebben en een klachtenregeling hanteren.
- Cliëntrechten: De wet versterkt de positie van de cliënt door hun rechten te waarborgen. Dit omvat onder andere het recht op informatie, het recht op medezeggenschap en het recht op een goede klachtenbehandeling.
- Klachtenregeling: Zorgaanbieders zijn verplicht om een laagdrempelige klachtenregeling te hebben. Cliënten moeten hun klachten kunnen indienen en de zorgaanbieder moet hier adequaat op reageren en eventuele klachten serieus behandelen.
- Geschilleninstantie: Voor het behandelen van geschillen tussen cliënten en zorgaanbieders is er een geschilleninstantie in het leven geroepen. Deze instantie biedt een alternatieve manier om geschillen op te lossen buiten de rechterlijke macht om.
De Wkkgz is van toepassing op een breed scala aan zorgaanbieders, waaronder ziekenhuizen, huisartsen, verpleeghuizen, maar ook individuele zorgverleners zoals therapeuten, psychologen en andere paramedici.
Kortom, de Wkkgz is bedoeld om de kwaliteit van zorg te waarborgen en de rechten van cliënten te beschermen door middel van onder andere klachtenbehandeling en geschilbeslechting.
Bij Stichting GezondZorg kun je deelnemen aan de gezamenlijke geschillencommissie en klachtenregeling. De jaarprijs is voor 2024 vastgesteld op € 39,-. Indien je wil deelnemen heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig met een minimale dekking van €25.000,-.